Skriv ut sidan  

Taxinge Bygg tipsar...
...om skruv

Skruv skall du använda vid arbeten som kräver stor noggranhet och krav på hållfasthet. Skruv finns med försänkt huvud, kullrigt försänkt huvud och kullrigt huvud.

Försänkt huvud
Till exempelvis för gångjärn där huvudet inte får nå ovanför materialet. Du kan också försänka skruven i träet och dölja skallen med en träplugg.

Kullrig försänkt huvud
En skruv som du kan använda som en dekorativ detalj. Skruvens försänks till huvudets kant. Vackert vid exempelvis montering av dörrtycken och nyckelskyltar.

Kullrigt huvud
Då skruven har en bärande funktion eller då materialet är för tunt så hålen inte går att försänka används denna skruv. Används till exempelvis skåp eller hyllor.

Skruv finns med mejselspår, krysspår och torx. Användningsområde och utformning av huvud är detsamma för båda typer av skruv.

Självborrande skruv
Avsedd för montering av skivor i spån-, träfiber- och plywood mot träregel.

Enkelgängad gipsskruv
Lämplig för montering av skivor mot träregel.

Dubbelgängad gipsskruv
Används i huvudsak för montering av gipsskivor mot stålregel.

Rosettskruv
En skruv med pågängbart täckhuvud. Används då du vill dölja skruvhuvudet vid exempelvis uppmontering av spegelglas på vägg.

Fransk träskruv
Skruven skruvas i med hjälp av skift- eller halsnycken. Används vid grova byggnadsarbeten och vid krav på stor hållfasthet.

Skruvstift
Skruv med gänga kompletterad med mutter eller toppmutter. Används exempelvis vid montering av ledstänger.

Karmskruv
Används vid montering av fönster och dörrkarmar. Skruven tillåter justering av karmen i efterhand.

Taxinge Bygg tipsar om bra skruvsida: www.grabber.se



...om spik

Vilse i hyllorna på stormarknaden? Långt till närmaste expedit? Eller i värsta fall - kunskapen fanns inte där du ville köpa din spik.....

Att informera om alla typer av spik avhåller vi oss från. Det finns mängder specialspik som knappast behövs för hemmabruk. Vi håller oss därför inom ramen för vad den händige hobbysnickaren kan tänkas behöva vid trivsamma projekt i hus och hem.

Räflad och huggen spik fäster bättre i trä än en spik som är rund och slät. Spik finns i olika längder. En tumregel är att spiken skall vara 2/3 längre än tjockleken på det material du skall fästa. Skruv skall du använda vid arbeten som kräver större noggranhet och krav på hållfasthet.

Trådspik
Den absolut vanligaste typen av spik. Används bland annat vid byggnadskonstruktioner. Trådspiken har ett stort huvud som gör att den inte tränger in i trät.

Huggen trådspik
En bra spik vid spikning av skivor på träregel.

Dyckertspik
För inredningssnickerier. Lister har vi väl alla kämpat med. Här passar dyckertspiken. Eftersom spikens huvud är koniskt formad är det lätt att försänka den med ett don. Nödvändigt om du vill spackla över och om snickeriet skall målas.

Huggen dyckertspik
Behöver du större vidhäftning använder du den huggna dyckertspiken i stället för den släta. Används till snickerier. Försänks med don.

Vriden räfflad spik
Tack vare att spiken är "vriden" ger den mycket stor hållfasthet. Lämplig för bl.a. uppsättning av innertak.

Rullgängad kamspik
Finns med platt eller lågkullrigt huvud. Används vid arbeten där det ställs mycket stora krav på hållfasthet. Finns även i rostfritt stål.

Fiberplattspik
Platt eller koniskt huvud. Används vid uppspikning av hårda träfiberskivor mot trä.

Pappspik
Eftersom spiken är rund och har ett stort platt huvud är denna spik är den perfekt att spika upp porösa skivor med eller fästa takpapp.

Ankarspik
Ankarspiken finns i olika längder och är avsedd att användas tillsammans med byggbeslag vid skarvning och sammanfogning av exempelvis takstolar eller balkar till tak- och golvbjälkslag.

Klippspik
Ska du göra infästningar i gas och lättklinkerbetong använder du klippspik.

Dubbelhuvad spik
Används till arbeten där spiken skall dras ut efter en tid. Exempelvis vid formar för gjutning.

Klock och fasadspik
Finns i järn och lättmetall med olika ytbeläggning. Används för tak och fasadplåt på träunderlag. Glöm ej tätningsbrickan.

Stålspik
Stålspiken använder du när du vill fästa trä vid betong eller tegel.